Draadloze netwerken maken gebruik van radiogolven die op 2,4 of 5 Ghz worden uitgezonden. Deze frequentie banden zijn opgedeeld in een aantal frequentie gebieden, zogenaamde kanalen. Draadloze netwerk apparatuur communiceren onderling altijd gelijktijdig op één kanaal. Deze kanalen zijn meestal 20Mhz breed en het aantal beschikbare kanalen verschilt per land of regio. Voor de Europese landen geldt dat 2,4Ghz 13 kanalen heeft en 5Ghz 19 kanalen. Hierbij geldt dat de kanalen voor 2,4Ghz elkaar deels overlappen, waardoor het niet raadzaam is om al deze kanalen te gebruiken binnen hetzelfde draadloos netwerk. Vaak worden er drie kanalen gebruikt (1, 6 & 11) die via een patroon terugkeren in de configuratie van een draadloos netwerk. 5Ghz kent deze overlap niet, waardoor het eenvoudiger is om de juiste kanalen te selecteren.

Overlappende WiFi kanalen

Met de komst van 802.11n is het mogelijk geworden om twee kanalen te bundelen om hiermee de bandbreedte van het draadloos netwerk te verdubbelen. Deze 40Mhz kanalen worden ook wel wide channels genoemd. De laatste versie van WiFi 802.11ac biedt zelfs ondersteuning tot 160Mhz kanalen, waarbij dus tot 8 kanalen kunnen worden gebundeld. In tegenstelling tot de kanalenbundeling van 802.11n biedt 802.11ac de mogelijkheid om het aantal kanalen, dat wordt gebruikt voor de communicatie, per transmissie te bepalen. Hierdoor is het mogelijk om overlappende kanalen te gebruiken binnen een draadloos netwerk zonder dat dit direct nadelige gevolgen heeft voor dit netwerk.

Kanalenplanning

Het bepalen van de kanaalinstellingen van de AccessPoint wordt ook wel een kanalenplanning genoemd en is een onderdeel van een gedegen draadloos netwerk ontwerp.

Draadloos netwerk ontwerp?

WiFi advies kan ook u helpen aan een gedegen draadloos netwerk ontwerp!