Een V-LAN (virtueel LAN) is een deel van een netwerk (LAN). Een V-LAN is een groep eindstations of switches die zich op 1 of meerdere netwerken bevinden. Samen vormen zij een eigen LAN, maar eigenlijk bestaat dit LAN niet, omdat een V-LAN is samengesteld uit 1 of meerdere echt LAN’s.

Een V-LAN aanleggen

Binnen een LAN worden alle gekoppelde eindstations met elkaar verbonden. Echter nu kan het zo zijn dat een gedeelte van deze eindstations alleen met elkaar verbonden mogen zijn. Maar om hiervoor nu een aparte LAN aan te laten leggen is niet optimaal. In dit geval kunnen we deze eindstations met elkaar verbinden via een V-LAN. Dit V-LAN is dus onderdeel van het echte LAN vandaar dat we dit een virtueel LAN noemen.
Een V-LAN kan ook opgezet worden over meerdere LAN’s dus over meerdere locaties.

Een V-LAN over meerdere locaties

Zoals hierboven beschreven wordt het V-LAN aangemaakt binnen een eigen LAN. We kunnen dit ook omdraaien. Zo maken we van meerdere LAN’s, 1 V-LAN, we plaatsen in dat geval alle eindstations op verschillende locaties in 1 V-LAN waardoor er een beter beheerbaar netwerk komt.

Weten welke mogelijkheden er voor u zijn om een V-LAN aan te leggen?

Heeft u ook zo’n moeite met het beheren van uw netwerk? Wilt u meer informatie over V-LAN voor uw organisatie? Neem direct contact met ons op en wij helpen u graag verder.